Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres
Et trobes a: inici - Noticies

Inaugurada l’exposició fotogràfica “Gavarres, Zona d’Interès Etnològic”

L’exposició  es podrà visitar fins al 14 de febrer al Museu de Terrissa de Quart

L’any 2016 es preveu que l’exposició es pugui visitar de forma itinerant als 20 municipis que formen part del Consorci de les Gavarres

Aquest dissabte 12 de desembre ha tingut lloc al Museu de la Terrissa de Quart la inauguració de l’exposició “Gavarres, Zona d’Interès Etnològic” del Consorci de les Gavarres.

Es tracta d’una exposició formada per 35 fotografies d’Ernest Costa i Savoia a l’entorn del patrimoni etnològic de les Gavarres i es podrà visitar fins al 14 de febrer gratuïtament al Museu de la Terrissa de Quart, els dissabtes de 10:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:00; i els diumenges de 10:00 a 14:00.

A l’acte d’inauguració hi han assistit el Director General de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; Fermí Santamaria, vicepresident i diputat de Cooperació Local de la Diputació de Girona i president del Consorci de les Gavarres i l’alcalde de Quart, Pere Cabarrocas.

Sobre el patrimoni etnològic de les Gavarres

La rellevància del patrimoni etnològic de les Gavarres es va reconèixer oficialment al 2011 amb la declaració de deu elements del seu patrimoni etnològic com a Zona d’Interès Etnològic (ZIE), per part de la Generalitat de Catalunya. Aquesta figura de protecció està prevista per la Llei del Patrimoni Cultural Català 9/1993 i rep la mateixa importància i protecció que un Bé Cultural d’Interès Nacional.

El patrimoni etnològic està format per masos, rajoleries, fonts, camins, forns de calç o pous de glaç, entre d’altres. I, per tant, són testimonis de les activitats tradicionals d’explotació del bosc i de la gent que les duia terme. En altres temps les Gavarres es subdividien en parròquies i dins de cada una d’elles es trobava la seva comunitat humana que residia en masos dispersos a l’entorn d’una església. A partir de la segona meitat del segle XX aquesta realitat va anar canviant amb el descens de la població de les Gavarres als pobles del seu voltant, atrets per una vida més còmode i millors condicions laborals.

Sobre l’exposició

L’exposició de fotografies gira a l’entorn d’aquestes deu ZIEs (BCIN) de les Gavarres, les quals actuen com a representants del conjunt del patrimoni etnològic de les Gavarres: el Molí d’en Frigola (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, el Molí del Mas Xifra de Vall (Palamós), el Molí de Canyadell (Palamós), la Rajoleria de Can Frigola (Forallac), el Forn Gran (Forallac), els Pous de glaç de la Font d’en Salomó (La Bisbal d’Empordà), la Font Picant (Madremanya), la Mina “Victoria Esperanza” (Celrà), la Mina “Niño Jesús” (Celrà) i el Sistema hidràulic de Can Vilallonga (Cassà de la Selva).  A nivell de Catalunya, les Gavarres van ser el segon cas de declaració com a ZIE. Actualment hi ha dos casos més en procés de declaració. Es tracta, per tant, d’una figura de protecció singular a nivell de terres catalanes.

L’exposició ofereix una passejada per les Gavarres de la mà d’Ernest Costa i Savoia, excursionista incansable dels Països Catalans, el qual va començar a trepitjar les Gavarres als anys 80 i gràcies a la seva càmera comparteix amb l’espectador les seves experiències i visions del massís. Precisament aquesta dilatada relació amb el massís ens permet sumar imatges actuals amb imatges d’arxiu, autèntics testimonis de patrimoni que avui dia ja no existeix. Per aquest motiu en la introducció de l’exposició es diu que aquesta ens descobreix  el patrimoni etnològic de les Gavarres i fa visible l’invisible.

La producció de l’exposició ha anat a càrrec del Consorci de les Gavarres, el qual ha comptat amb el suport econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Es preveu que de cares al 2016 l’exposició recorri els vint municipis que formen part de les Gavarres; difonen així els valors etnològics del massís i donant a conèixer la figura de protecció de la ZIE. El poble que inicia el recorregut de l’exposició és Quart i, des del Consorci, agraïm la col·laboració del seu Ajuntament i, especialment, del Museu de la Terrissa.

  • Patrocinadors :
Consorci de les Gavarres - Finca Camps i Armet, s/n (Can Geronès) - 17121 Monells - Tel. 972 64 36 95 consorci@gavarres.cat
Gestor web Comunicatek