Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres
Et trobes a: inici - Noticies

L'Associació de Terrissers artesans de Quart i un projecte de recerca sobre una enfermemtat que afecta als amfibis guanyadors dels Premis Gavarres 2017

La proposta de recerca del biòleg Iago Pérez, amb el títol “La quitridiomicosi en la comunitat d’amfibis dels massís de les Gavarres” ha guanyat el XXVIIè Premi Joan Xirgo emmarcat dins dels Premis Les Gavarres que anualment convoca el Consorci de les Gavarres.

El premi, dotat en 5.000 euros, pretén recompensar anualment projectes inèdits sobre qualsevol temàtica que contribueixi al coneixement i a l’estudi dels valors del massís de les Gavarres.

Enguany optaven al premi Joan Xirgo un total de tres propostes de recerca d’àmbits i disciplines ben diferents relacionades amb les malalties infeccioses faunístiques, l’arquitectura tradicional i la geografia històrica dels camins mercaders.

L’acte de lliurament dels Premis Les Gavarres 2017 ha tingut lloc aquest dissabte 25 de novembre a l’església de l’antic monestir de Sant Miquel de Cruïlles on hi han participat el president del Consorci de les Gavarres Fermí Santamaria, l’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Salvi Casas, el representant del Consell Comarcal del Gironès, Lluís Rimbau i el director dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló.

Sobre la proposta de recerca

Les mortalitats massives d’amfibis detectades arreu del planeta a les darreres dècades i causades pel fong Batrachochytrium dendrobatidis, més conegut com quitridi, van obrir una línia d’investigació sobre la malaltia que provoca aquest organisme: la quitridiomicosi. Els estudis realitzats per herpetòlegs reconeguts corroboren que el fong es troba ja als 5 continents, i també a Catalunya. Amb aquesta problemàtica, la recerca proposada per l’autor, Iago Pérez, és fer una diagnosi sobre la distribució del quitridi al Massís de les Gavarres i detectar la possible incidència del patogen en les poblacions d’amfibis d’aquest Espai d’Interès Natural.

Observacions prèvies del biòleg Iago Pérez i altres investigadors corroboren que a les comarques gironines hi ha presència d’aquest fong, però no es coneix la incidència del patogen.

El treball de Iago Pérez consistirà doncs en cercar amfibis probablement afectats pel fong a 20 punts d’aigua repartits per tot el Massís de les Gavarres.

Sobre l’autor

Iago Pérez Novo (Barcelona, 1987) és Llicenciat en Biologia per la Universitat de Girona. S'ha especialitzat en l'estudi de la fauna aquàtica continental, centrant-se sobretot en els amfibis i els rèptils aquàtics. Des de 2014 és membre de la Junta Directiva de la Societat Catalana d’Herpetologia. En els darrers anys ha obtingut altres premis com la beca de recerca de la Societat catalana d’Herpetologia (2012) el fons de la Fundació Andrena (2017) i el premi de la SEO Birdlife i Ecoembes, en el marc del projecte Libera (2017), aquest últim d’abast peninsular.

Actualment treballa com a tècnic per a l’empresa “Sorelló, estudis al medi aquàtic”, com a educador ambiental amb l’associació “La Sorellona” i com a biòleg autònom en el projecte LIFE Potamo Fauna. Darrerament ha rebut un encàrrec de la Generalitat de Catalunya per a realitzar formacions a professorat i elaborar material pedagògic relacionat amb els amfibis i adreçat a estudiants de segon cicle d’E.S.O., en el marc d’un projecte pilot de servei comunitari promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

El premi Cirera d’Arboç

El XXI premi Cirera d’Arboç ha estat per l’Associació d’artesans terrissers de Quart. Amb aquest guardó el Consorci de les Gavarres vol posar en valor les accions dutes a terme en l’àmbit de les Gavarres per recompensar les persones físiques o jurídiques que  contribueixen a la conservació, la millora i la descoberta dels valors del massís.

 

La notícia la Gavarres365: http://www.gavarres365.cat/2017/11/premis-gavarres-2017/

  • Patrocinadors :
Consorci de les Gavarres - Finca Camps i Armet, s/n (Can Geronès) - 17121 Monells - Tel. 972 64 36 95 consorci@gavarres.cat
Gestor web Comunicatek