Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres
Et trobes a: inici - Noticies

Presentació de la recerca Els mustèlids amenaçats de les Gavarres

En el marc dels Premis Gavarres 2017 es va presentar l'estudi "Els mustèlids amanaçats de les Gavarres". La recerca va ser premiada al 2015 amb el XXVè Joan Xirgo. Els autors de l'estudi són Salvador Salvador, Quim Pou i Eloi Cruset.

 

Mitjançant el fototrampeig i la detecció de rastres s’ha prospectat la presència del turó europeu, la llúdriga, la mostela i el visó americà a l’entorn del massís de les Gavarres. A la vegada, s’ha estudiat la dieta de les llúdrigues localitzades mitjançant l’anàlisi de les seves femtes. La major part dels punts de mostreig s’han concentrat a la perifèria del massís i als seus cursos fluvials, la majoria de cabal irregular i afectats durant el període d’estudi per una persistent sequera. S’ha confirmat que el mosaic agroforestal que ocupa la major part de la perifèria del massís sustenta una major diversitat d’espècies de grans mamífers que el seu interior forestal.

 

La pressió demogràfica empeny la llúdriga i el visó americà cap als cursos fluvials del massís. Amdues espècies cerquen els trams que mantenen bassals durant l’eixut estival, on el cranc roig americà sovint esdevé el principal recurs tròfic. Tanmateix, al tram mig del riu Daró s’ha observat que els amfibis constitueixen una part molt important de la dieta de la llúdriga.

 

Les Gavarres constitueixen el límit meridional de la principal població de turó romanent a Catalunya, situada a la plana del Baix Ter, on l’espècie selecciona les àrees de mosaic agroforestal properes a masses d’aigua on el conill és abundant. El pla de Cruïlles sembla ser l’únic punt permanentment ocupat per l’espècie, però individus en dispersió han estat atropellats als voltants de Torrent i Sant Joan de Mollet. La mostela,en canvi, s’extén per una àrea molt més àmplia que el turó, tot i que ambdós mustèlids semblen compartir preferències d’hàbitat i amenaces per a la seva supervivència, com la invasió del visó americà, la desaparició del paisatge agrícola tradicional i l’ús generalitzat de rodenticides.

 

Podeu consultar la memòria de la recerca  en aquest enllaç:

http://www.gavarres.cat/documents/noticia/noticia300.pdf

  • Patrocinadors :
Consorci de les Gavarres - Finca Camps i Armet, s/n (Can Geronès) - 17121 Monells - Tel. 972 64 36 95 consorci@gavarres.cat
Gestor web Comunicatek