Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres

Prova pilot de pastures amb rucs

El Consorci de les Gavarres ha iniciat els treballs en prevenció d'incedis amb el suport de l'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Girona. Aquest any a més de desbrossar noves franges es realitzarà un manteniment en les franges ja treballades l'any passat. Aquest manteniment el durant a terme un ramat de quinze rucs catalans.

La iniciativa de pasturar el sotabosc amb rucs, té per finalitat valorar les oportunitats que ofereix aquesta raça autòctona en el manteniment de infraestructures com les franges de prevenció contra incendis forestals. La prova pilot s’ha portat a terme en un àrea de 36 ha situades a la carena del Puig d’Arques, en un àmbit estratègic en la lluita contra el foc. El que es pretén és donar continuïtat als treballs de prevenció d’incendis iniciats el 2007. El ramat està integrat per un total de quinze rucs de raça catalana, que han estat temporalment cedits en el marc de col·laboració entre el Consorci de les Gavarres i l’Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana (AFRAC).

Aquest ramat mantindrà el sotabosc (arítjol, bruc, romagueres, heura) dels àmbits que ja han estat intervingut, fent avinents les bones aptituds de l'Ase Català en la gestió i manteniment del bosc. L’objectiu és valorar econòmicament la possibilitat de mantenir el sotabosc mitjançant ramaderia, essent aquesta un mitjà més econòmic i ambientalment més sostenible.

Les despeses de l'experiència han estat assumides per la Fundació Ramon Noguera, a la qual s’han encarregat els treballs de desbrossament i obertura de un total de 36 Ha de noves franges donant continuïtat a un gran àmbit que s’estén del Puig d’Arques al Puig Gros. Aquesta fundació que vetlla per la integració social i laboral de persones amb discapacitats intel·lectuals porta a terme el maneig diari del bestiar, i el seu seguiment.

Enllaços web

Programa del Medi Ambient L'Ase català contra el foc de TV3 (01/03/2010)

  • Patrocinadors :
Consorci de les Gavarres - Finca Camps i Armet, s/n (Can Geronès) - 17121 Monells - Tel. 972 64 36 95 consorci@gavarres.cat
Gestor web Comunicatek