Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres Consorci de Les Gavarres
Et trobes a: inici - Noticies

Turisme surer americà a les Gavarres

 

Les Gavarres acullen el primer viatge de turisme surer de la Fundació americana Cork Forest Conservation Alliance

Es tracta d'una iniciativa d'ecoturisme pionera a nivell internacional que pretén posar en valor la cultura del suro entre el públic nord americà.

Pel 2016 s’han organitzat 4 viatges que portaran una quarantena de turistes a fer una immersió en els territoris surers peninsulars (Extremadura, Andalusia i Catalunya).

El Consorci de les Gavarres actua de coordinador a Catalunya amb la voluntat d'aglutinar a tots els actors locals vinculats al món del suro per establir sinergies que revertiran en la gestió, conservació i promoció del massís. 

Aquest dilluns, 13 de juny ha arribat el primer grup de turistes nord americans a Catalunya que participen de la iniciativa “From Bark To Bottle” impulsada per la Fundació americana Cork Forest Conservation Alliance que pretén posar en valor la cultura del suro entre el públic nord americà.

L’objectiu principal del 'From Bark to Bottle' (de l'escorça a l'ampolla, en anglès) és mostrar la riquesa etnològica i mediambiental de les suredes i la transcendència que per elles representa la indústria del suro.

Per donar-ho a conèixer s'han organitzat un total de 4 viatges des dels Estats Units per territoris surers de Catalunya, Extremadura i Andalusia que serviran per mostrar tot el procés d'obtenció i transformació del suro.

El públic d'aquests viatges és el nord americà, on la Cork Forest Conservation Alliance (CFCA) lluita des del 2008 contra el desconeixement existent sobre el món del suro. En un context tan allunyat de la cultura mediterrània hi ha la creença entre consumidors i empresaris que l'actitud ecològicament responsable és la d'evitar el consum de suro per afavorir la conservació de les suredes.  

El tour operador escollit per la Fundació, ha estat l'empresa turística 'Two birds one Stone' qui s’ha encarregat del disseny ecoturístic del projecte per tal d’oferir una estada basada en l'observació, la vivència i l'experiència directa en el territori.

En el cas de Catalunya, el Consorci de les Gavarres ha estat l'entitat encarregada de detallar els llocs a visitar, les realitats a explicar i les experiències a transmetre als visitants.

En aquest sentit el president del Consorci de les Gavarres, Fermí Santamaria, ha destacat que els principals objectius del “From Bark To Bottle” són “oferir un producte ecoturístic únic a l’entorn del suro, crear desenvolupament local i conservar els territoris surers, promocionar el suro com a material sostenible i ajudar a la conservació del patrimoni natural i cultural d’aquests territoris”.

Santamaria també ha volgut destacar que “a banda de situar les Gavarres a nivell internacional com a una destinació de turisme de natura, aquesta iniciativa suposa poder crear una xarxa i sinèrgies amb d’altres entitats publiques i privades encaminades a finançar projectes de conservació de la natura”.

En aquest sentit a data d’avui, s’han signat un total de 15 convenis de col·laboració entre ajuntaments, administracions, entitats i empreses que s’han compromès a fer aportacions econòmiques que van des dels 500 fins als 5.000 euros que han permès disposar de 16.000 €, la meitat dels quals, es destinaran a projectes de conservació de la natura a les Gavarres.

A l’acte de presentació també hi ha assistit la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà. Subirà ha destacat “que aquesta iniciativa exemplifica perfectament el potencial de desenvolupament de turisme sostenible existent als espais naturals de Catalunya i com un bon treball en xarxa en aquest cas capitanejat pel Consorci de les Gavarres pot crear un producte de turisme de natura de primer ordre que fins hi tot ha sortit publicat en un dels diaris més importants del món com és el New York Times”.

Compromís del sector públic i privat

Els municipis pels quals transcorrerà el “From Bark To Bottle” i que col·laboren amb el projecte s’han compromès a fer una aportació econòmica d’entre 500 i 1.000 €. Aquest ajuntaments són: Cassà de la Selva, Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura, Girona, Palafrugell, Palamós i Sant Martí Vell.

La Diputació de Girona farà una aportació de 5.000 € per a despeses de funcionament i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona hi aportarà 2.500 € per a despeses de comunicació.

Les entitats vinculades al massís, que aportaran uns 500 € a través de serveis al projecte són l’Associació de gestors forestal de les Gavarres, El Museu del suro, La Xarxa Europea de Territoris Surers, Retecork i l’Institut Català del Suro.

Les empreses Eccociwine de Sant Martí Vell, J. Vigas de Palafrugell i Francisco Oller de Cassà de la Selva també col·laboren amb una aportació de 500 euros.

Així mateix, tot i no fer una aportació econòmica, també recolzen el projecte diverses associacions i institucions vinculades a Gavarres, com el Centre de la Propietat Forestal, el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya i el Consorci Forestal, entre d’altres. 

El vídeo

TV3

El Punt

Diari de Girona

  • Patrocinadors :
Consorci de les Gavarres - Finca Camps i Armet, s/n (Can Geronès) - 17121 Monells - Tel. 972 64 36 95 consorci@gavarres.cat
Gestor web Comunicatek